Hoppa till sidans innehåll

Kiai och Kime


KIAI.

När vi gör någonting aktivt andas vi ut. Det är över huvud taget inte möjligt att företa sig någonting ansträngande samtidigt som man håller andan eller försöker andas in. Boxaren fnyser när han slår, många kattdjur vrålar när de går till attack, tyngdlyftaren skriker till när han lyfter, etc. Allt detta kan man kalla ett slags KIAI. Inom Budo har man utvecklat kiai till en särskild teknik.

Kiai är inte ett skrik i egentlig mening utan snarare en explosiv utandning med en samtidig urladdning av kroppskrafterna, koncentrerade i slaget eller sparken. Denna mobilisering av kroppens inneboende styrka och energi kulminerar i träffögonblicket i ett kiai som hjälper till att fokusera tekniken (se nedan).

Man brukar säga att man hämtar kraften i Karate från magen, eller närmare bestämt från en punkt belägen strax nedanför naveln ”seika no tanden”. Man ska föreställa sig att man pressar fram kiai från magen med hjälp av magmusklerna som ska spännas. Att bara skrika är alltså inte att göra kiai
.

Kiai fyller främst tre viktiga funktioner:

1. Man frigör extra kraft och energi som förstärker effekten av den teknik som utförs.

2. Motståndaren blir skrämd eller åtminstone distraherad.

3. Man ingjuter mod och ”fighting spirit” i sig själv.

KIME.

Kime brukar översättas med fokusering. Det innebär att kroppens alla muskler ska spännas i slutskedet av en teknik, precis i ögonblicket när man träffar motståndaren. Raka slag (tzuki) ska ”begravas i motståndarens kropp” och snärtslag ska ”explodera på ytan”. Detta är endast möjligt om man fokuserar tekniken när man träffar. Omedelbart efter fokuseringen måste man kunna spänna av musklerna, annars kan man inte röra sig. Fokusering sker alltså på en bråkdels sekund.
Uppdaterad: 09 JUN 2015 16:21 Skribent: Michael Bornholm
Epost: This is a mailto link

 

Stöd Budokwai Stockholm via Sponsorhuset


Budokwai_sponsorhuset_fb

ENIMEOS

 Kampsportsklubbar i Sverige

Bf-logo-svart[1]-BudoFitness-2

Svenska Karateförbundet

rig_2_color


Logo_Sport-Campus_RGB_91x125

QR-kod

RSS

Postadress:
Budokwai Stockholm - Karate
Christian Ehrenborg, Jakob Dubbes Väg 4
13150 Saltsjö-duvnäs

Kontakt:
Tel: 0706998690
E-post: This is a mailto link

Se all info